Creditul pentru pensionari reprezintă un produs oferit către persoanele în vârstă, care răspunde anumitor nevoi ale acestui grup. Majoritatea băncilor și instituțiilor financiare limitează vârsta maximă de a primi un credit, din care cauză un pensionar nu poate să profite de această oportunitate.

Această situație a fost exploatată de unele companii bancare sau nebancare, care au decis să răspundă cererii de pe piață prin lansarea unor produse specializate. Putem spune că ele diferă de cele obișnuite, deoarece se adresează anume pensionarilor și au cerințele adaptate către acest scop. În așa mod, creditul pentru pensionari – este deci un împrumut proiectat din start pentru vârsta a treia, care oferă oamenilor în etate finanțarea de care au nevoie.

Stați, deseori, la îndoieli dacă mai puteți lua un credit, dacă ați ieșit la pensie? Mai este vreo șansă ca cererea să fie aprobată? Răspunsul este da, cu condiția să aplicați unde trebuie. Desigur, băncile și instituțiile financiare standarde vor refuza cererea Dvs., de aceea soluția va fi IFN-urile care au opțiuni special pentru Dvs. Puteți să nu vă mai simțiți discriminat. Instituțiile financiare încearcă să fie cât mai flexibile în relația cu clienții, există împrumuturi pensionari la fel cum există și unele speciale pentru doctori sau pentru studenți. Este mult mai bine să ceri un credit legal și adaptat nevoilor tale decât să apelezi la alte opțiuni, cum ar fi să ceri bani de la familie.

Unele instituții nebancare oferă și ele produse dedicate vârstei a treia, există chiar firme care se specializează exclusiv în domeniul creditării fără limită de vârstă. IFN-urile au un statut juridic special și Banca Națională a României nu le impune aceleași restricții ca în cazul băncilor, așa că ele au o abordare mult mai flexibilă în raport cu clienții. Împrumuturile lor au o valoare și durată redusă și se potrivesc perfect în situații de urgență.

Care sunt avantajele luării unui credit pentru pensionari?

  • Nu are limită de vârstă;
  • Împrumuturile au o valoare și durată redusă și se potrivesc perfect în situații de urgență;
  • Creditele se obțin foarte repede;
  • Este necesar un număr minim de acte;

Ce trebuie să știi înainte de a lua credtul de pensionar?

  • Dacă nu te afli în situația în care nu ai de ales, evită împrumuturile unde trebuie să folosești locuința personală ca garanție.
  • Analizează bine termenii și condițiile înainte să semnezi contractul.
  • Cere o copie a actelor pentru acasă și examinează-le cu atenție, folosește o lupă pentru zonele cu font mic.
  • Dacă în text există paragrafe sau formulări pe care nu le înțelegi, cere-le consultanților să ți le explice cât mai detaliat.
  • Nu lua un credit fără un motiv întemeiat, chiar dacă ți se oferă unul foarte avantajos.
  • Ai grijă că nu-ți asumi o rată lunară pe care nu o poți suporta, banii tăi sunt probabil bine chibzuiți și orice sumă în minus poate să-ți dea peste cap bugetul.

Ca să nu ajungi într-o situație neplăcută, fă un calcul realist și ai grijă să plătești mereu datoriile la timp.