12 sfaturi pentru investitorii în acțiuni la bursă

Acțiuni, bursă, sfaturi despre acțiuni și bursă, de ce trebuie să ții cont atunci când investești în acțiuni la bură.
Acțiuni, bursă

1. Înțelege în ce investești

Să întelegi în ce investești este esențial.

O greșală foarte frecventă a investitorilor începători este de a investi într-un produs pe care stă scris mare că la un risc foarte mic vor obține venituri uriașe.

În capcana acestor reclame nu trebuie să va lăsați prinși. Trebuie de fiecare dată să înțelegeți în ce investestiți.

Pentru a te informa despre un anumit produs cum ar fi: o acțiune sau un ETF trebuie mai întâi să citești toate informațiile care le ai la dispoziție.

De exemplu dacă doriți să cumpărați o acțiune trebuie sa vă informați foarte bine mai întâi despre compania respectivă sau să analizați cotarea analiștilor.

Dacă doriți să investiți în fonduri mutuale sau ETF-uri citiți mai întâi prospectul de vânzare cu atenție.
2. Preia responsabilitatea pentru deciziile tale

Trebuie să fi în măsură să trăiești cu deciziile pe care le-ai luat în trecut.

Pentru asta nu trebuie să dai vina pe altcineva cum ar fi: un angajat al unei bănci sau un agent de asigurări care te-a convins sa investesti într-un anumit produs.

Decizia pe care o iei trebuie sa fie doar a ta pentru că ai înțeles și crezi în produsul în care investești.

O zicală celebră de la bursă zice așa: "nu plăti pe alții să îți piardă banii".

Este foarte probabil, la început să faci investiții greșite. Ceea ce este important într-o asemenea situație este să înveți din greșeli și să preiei responsabilitatea pentru decizia ta și pe viitor să faci doar investiții profitabile.
3. Nu paria totul pe un singur cal

Acest lucru înseamnă că este mai bine să investești diversificat.

Dacă de exemplu iei o hotărâre greșită este foarte important ca această hotarâre sa nu îți afecteze întregul buget de investiții.

Dacă investești diversificat micșorezi riscurile ceea ce nu înseamnă automat că micșorezi și profiturile.
4. Investește pe termen lung

Pe termen lung acțiunile oferă profituri aproape garantate.

Între timp este posibil ca acțiunile să scadă razant sau să treacă printr-o criză și investiția ta să fie pe minus.

În aceste momente trebuie să dați dovadă de calm și să vă amintiți că ați investit pe termen lung.

Nu este recomandabil să investim pe terman scurt pentru că probabilitatea unor pierderi este prea mare.

Cumpărarea și vinderea de acțiuni la intervale scurte de timp se poate defini ca fiind speculații la bursă și nu are nimic de a face cu investirea la bursă.

Speculațiile la bursă sunt permise dar totodată și foarte riscante și de aceea nu este recomandabil să folosiți pentru asta întregul buget.

Din bugetul alocat investiților puteți folosi doar o mică parte pentru a specula la bursă, asa acumulați experiență fară să afectați întregul buget.
5. Stabilește-ți un țel sau un obiectiv de îndeplinit

Trebuie să știi pentru ce și de ce economisești și îți investești banii.

Doar așa poți fi motivat să reziști o perioadă îndelungată de timp.

Un posibil scop ar putea fi de examplu: generarea de un venit suplimentar la pensie.

Un alt scop posibil ar putea fi să obți libertatea finaciară.

Dacă ai un țel pe termen scurt ca de examplu: de ați strânge bani un an doi pentru a achiziționa o mașină nouă ar fi mai bine să îți strângi banii dor pe contul curent și să nu îi investești în acțiuni.
6. Atenție la costuri

Atenție la costuri, impozit și inflație

Valoarea unui profit nu vă aparține intotdeauna în totalitate. Dacă în contul de trading online aveți trecută la câștiguri o sumă mare nu înseamnă că acea sumă vă aparține în totalitate.

La câștigurile generate de investiții aveți 3 mari "dușmani" de care nu vă puteți despărți.

1. Costurile de tranzacționare. Dacă cumpărați și vindeți acțiuni brokerul vă calculează automat comisioane de tranzacționare.

Aceste comisioane se pot micșora prin compararea comisioanelor percepute a mai multor brokeri alegându-l pe cel mai ieftin.

Acest aspect este foarte important atunci când vă alegeți strategia de investiții.

Dacă doriți de exemplu să speculați la bursă pe termen scurt, să cumpărați și să vindeți acțiuni în mod regulat și repetat atunci generați costuri de tranzacționare foarte mari pe care trebuie să le luați în calcul.

Exista un proverb la bursă care spune așa: mutatul banilor din colo-ncoace buzunarul gol îți face. 

Următorul "dușman" al câștigurilor tale este:

2. Impozitul

Este normal să platim taxe și impozite pe venituri și nu trebuie să nu uitam că acest aspect este obligatoriu și demn de luat în calcul.

Un alt "dușman" este inflația

3. Inflația

Inflația este mai greu de înțeles decâi impozitul si comisioanele.

De exemplu dacă aveți astăzi 1000 de € în 10 ani cei 1000 de € sar putea să se devalorizeze și puterea de cumpărare să fie de doar 900 de €.

Pentru investițiile pe termen lung acest aspect nu este de neglijat și să luați în calcul că inflația există chiar dacă banii investiți sunt in € sau $.

 
7. Păstrati-vă calmul și mintea limpede

Investirea la bursă poate fi foarte emoțională.

Oscilațiile frecvente de curs ale unei acțiuni îl poate face pe investitor să devină condus de emoții cum ar fi frica sau lăcomia.

In asemenea momente este absolut necesar să vă păstrați calmul și să vă urmați atingerea țelului propus înainte de a investi, moment în care ați depus o muncă de cercetare luând decizia cea mai potrivită cu o minte limpede judecând la rece.

Nu vă lasați influențați de moment, de zvonuri sau de oscilațiile frecvente de curs ci pastrați-vă calmul, o minte limpede și judecați la rece.

Reevaluați-vă investițiile doar atunci când este absolut necesar.
8. Calculează și cu pierderi

Când investiți la bursă trebuie să luați în calcul că s-ar putea să aveți și pierderi. Asta nu înseamnă neapărat ca pierdeți automat bani. Este posibil să realizați pierderi doar pe hârtie. La investiția într-o acțiune ați realizat o pierdere doar atunci când ați vândut acea acțiune la un preț mai mic decât prețul de achiziționare. Dacă cursul acelei acțiuni scade după achiziționare și mai târziu crește din nou și reușiți să vindeți acea acțiune la un preț mai mare decât prețul de achiziționare ați avut între timp doar o pierder pe hârtie. Totuși trebuie să conștientizați că este posibil să pierdeți bani la bursă. 
9. Fi sceptic în legătura cu specialiștii

Dacă dorești să te informezi despre investițiile la bursă există numeroase posibilități. Posturi de televiziune specializate, mii de filme pe internet sau site-uri.

Prognoza cursurilor unor acțiuni care este dată de așazișii specialiști, dacă se adeverește este celebrată în stil mare pe internet, iar dacă s-au înșelat uită pur și simplu ce au afirmat.

Întreaba-te de ce un specialist își vinde prognoza pe internet și nu investe el însuși devenind astfel multimilionar.

Nu doresc să afirm ca în internet nu există oameni de la care ai ce învăța. Doresc doar sa afirm că trebuie să devi sceptic și să nu te lași prea ușor influențat de părerea altora și să îți formezi întotdeauna propria părere.
10. Câștiguri înseamnă riscuri

Câștigurile și riscurile sunt de nedespărțit. Trebuie să conștientizezi că veniturile mari sunt însoțite întotdeauna de riscuri pe măsură.

Dacă investiți de exemplu în obligațiuni de stat în Grecia și Germania diferența dividentelor și dobânzilor care le primiți este de peste 5%.

Din obligațiunile de stat grecești prmiți de exeplu dobânzi și dividente mult mai mari pentru că investiția este legată de riscuri mai mari decât dacă investiți în obligațiunile de stat germane, stat care este cotat cu o economie puternică. 

 
11. Reinvestește câștigurile

Dacă doresti să îți mărești economiile trebie să profiți neapărat de efectul dobânda dobânzilor.

Efectul dobânda dobânzilor te ajută să îțî mărești rapid economiile. 

Acest efect lipsește dacă îți chieltuiești în mod reguat câștigurile sau dacă îți extragi banii rezultați din portofoliul de acțiuni.

Dacă investești fără efectul dobânda dobânzilor îți aduni câștigurile. Dacă investești cu efectul dobânda dobânzilor îți multiplici câștigurile.
12. Investește pur și simplu

Tematica investițiilor nu este una teoretică ci una practică.

Te poți informa foarte mult, poti citi cărți sau tutoriale explicative dar cel mai important este să acumulezi experiență practică.

S-ar putea să faci anumite greșeli care nu se pot evita, chiar și experții mai greșesc, important este însă să înveți din greșeli.

Cu cât începi mai devreme cu atât este mai puternic efectul dobânda dobânzilor.

Nu te lăsa descurajat de teme complicate cum ar fi impozitarea.

Dacă ai o suma mare de investit ia o mică parte din acea sumă, investește-o cum crezi că e mai bine și acumulează experiență.