Ce este un ETF?

Ce sunt etf urile?

Despre ETF-uri: ce sunt ETF-urile? Tipuri de ETF-uri:
Despre ETF-uri: ce sunt ETF-urile? Tipuri de ETF-uri:

ETF = Exchange Traded Fund

ETF-urile sunt un pachet de acțiuni care reproduc îndeaproape cursul unui index.

In comparație cu alte produse care încearcă să reproducă cursul unui index, ETF-urile au o marja de eroare foarte mică (eroare de tracking).

Adică cursul ETF-ului este aproape identic cu cel al indexului pe care încearcă sa-l reproducă.

ETF-urile sunt administrate pasiv (passiv gemanagt) se tranzacționează zilnic direct la bursa in mod automatic prin intermediul unui sistem computerizat nefiind nevoie de un manger de fond care sa administreze activ fondul de investiții, reducând astfel considerabil costurile de administrare.

Managerul de fond al unui ETF reproduce o singură data indexul si intervine doar atunci când compoziția indexului se schimbă.

Daca de exemplu o firmă nu mai îndeplinește condițiile sa rămână in index este înlocuita cu alta care îndeplinește condițiile cerute de index atunci managerul de fond ETF intervine si face si el același lucru.

Există mai multe tipuri de ETF-uri:
ETF-uri cu reproducere fizică sun ETF-urile care reproduc fizic un anumit index.

O societate comercială cumpară toate acțiunile care sunt listate într-un anumit index. Valoarea acțiunilor societății comerciale va oscila identic cu valoarea indexului pe care vrea sa-l reproducă.

Investitorii au acum șansa prin intermediul unui singur ETF sa cumpere cite o mică parte din fiecare acțiune pe care societatea le deține. Aceste certificate valorice, acțiunile sau ETF-urile oscilează la fel cum oscilează valoarea societății si totodată al indexului.

Exista numeroase tipuri de ETF-uri care reproduc de exemplu anumiți indecși sau anumite domenii, resurse naturale, din anumite tari sau regiuni.

Short si Leverge sunt doua forme deosebite de ETF-uri.

Un Short ETF oscilează exact in direcția opusa a inicelui.

De exemplu, dacă cursul indexului scade cu 2 procente atunci cursul ETF-ului va creste cu 2 procente.

Un Leverge ETF participa într-un mod amplificat la câștigul sau pierderile de curs.

De exemplu, dacă cursul indexului scade cu 2 procente si cursul ETF-ului meu va scădea cu 4 procente, dacă cursul indexului va creste cu 2 procente va creste si cursul ETF-ului meu cu 4 procente. Profitam in mod amplificat de câștigurile de curs dar si riscam sa pierdem in mod amplificat la scăderile de curs.
 

Beneficiile unui ETF

Cel mai mare beneficiu al unui ETF este diversificarea. Prin diversificarea mărita al unui ETF se reduce automat riscul investiției prin investirea banilor in diferite domenii, tari sau regiuni.

ETF românesc

In roamânia exista un ETF de la Tradeville care replica indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti.

Acest ETF cuprinde cele mai lichide 16 companii românesti listate la Bursa de Valori Bucurști. Pentru mai multe informații accesați: Ce sunt etf urile? BET Tradeville - primul ETF românesc