Criptomonede, piață de criptomonede, despre criptomonede

Despre Criptomonede

Criptomonedele au cunoscut o creștere culminantă atât în popularitate, cât și în valoare, în ultimii 5 ani. Practic, acestea sunt niște monede digitale,virtuale și nebancare, ce pot fi folosite ca mijloace de plată. Cea mai cunoscuta și valoroasa astfel de moneda virtuala existenta este Bitcoin-ul.

Cuvântu Criptomonedă

În etimologia cuvântului descoperim că acesta este format din doi termeni diferiți. “Cripto” face referire la modul în care se utilizează aceste mijloace de plată, întregul proces implicând criptografia, în timp ce moneda provine de la “ a monetiza”, adică a da valoare. În acest sens, putem concluziona că este vorba despre niște valori financiare care sunt transferate cu ajutorul criptografiei.

Criptomonede
Criptomonede

Conceptul de criptografie

În cazul în care nu cunoașteți conceptul de criptografie, acesta reprezintă o ramură a matematicii prin care se urmărește securizarea informațiilor, așa încât accesul într-un sistem informatic să fie limitat doar celor care au drept de utilizare. Fiecare criptomoneda funcționează pe un blockchain propriu, care este foarte puternic protejat prin intermediul proceselor de criptografiere.

Blockchain-ul și criptomonedele

Blockchain-ul este o baza de date digitală care este partajată între nodurile unei rețele de calculatoare de dimensiuni foarte mari. Acesta conține o multitudine de înregistrări și date, care sunt regăsite în blocuri, unde sunt securizate cu ajutorul criptografiei. Aceste blocuri au capacități de stocare limitate, iar atunci când sunt umplute vor fi închise și legate de blocurile anterioare, formând lanțul de date cunoscut că blockchain.

Stocarea criptomonedelor

Marele avantaj al acestei metode de stocare a datelor este că funcționează sub forma unui registru transparent, care realizează înregistrări foarte ușor verificabile și care rămân în istoric pentru totdeauna. Construirea fiecărui astfel de bloc și închiderea lui se face cu ajutorul unui validatori, prin intermediul unei rețele colective de tip peer-to-peer. În momentul în care datele au fost înregistrate, acestea nu mai pot fi modificate fără alterarea blocurilor, iar acest lucru poate fi realizat doar cu acceptul majoritar al participanților rețelei.

Piața criptomonedelor

Pe piața criptomonedelor vom regăsi criptomonede și tokenuri. Monedele sunt de obicei mult mai valoroase și mai puțin volatile, în timp ce tokenurile sunt acele criptomonede ce nu dețin propriul blockchain. Acestea sunt obligate să utilizeze un alt blockchain pre-existent. În general, toate tokenurile unui blockchain sunt afectate atunci când criptomoneda de baza scade în valoare.

Păstra criptomonedelor

Exista doua tipuri de portofele în care investitorii își pot păstra criptomonedelor: portofele digitale și portofele hardware. În termeni simplii putem asemăna un portofel digital cu un cont bancar. Acesta ne va permite să primim, trimitem și stocăm diferite tipuri de criptomonede. Accesul acestui tip de portofele se face cu ajutorul unor aplicații de software, prin intermediul calculatorului sau a telefonului mobil. Majoritatea persoanelor își păstrează criptomonedele în acest fel, accesul fiind unul foarte facil, iar nivelul de siguranță destul de ridicat.

Cea de-a doua varianta, portofelele hardware, reprezintă un mod mult mai sigur de păstrare a valorilor, unul impenetrabil practic, fiind utilizat în general de către cei care dețin sume mari de bani investite în criptomonede. Portofelul presupune utilizarea unui dispozitiv sub forma unui stick de memorie, iar accesul se poate realiza doar în momentul în care conectăm portofelul la un device electronic, după o verificare amănunțită a unor coduri de securitate complexe. Orice tranzacție se efectuează cu ajutorul unui procesor complet izolat.

Tranzacțile de criptomonede

Așa cum am menționat inițial, orice tranzacție de criptomonede este securizata cu ajutorul criptografiei. În momentul în care creăm un portofel virtual acestuia i se va aloca o cheie privată. Cu ajutorul acestei chei este împiedicată alterarea oricărei tranzacții de către persoanele care nu sunt implicate în aceasta, ceea ce face că aceste tranzacții să devină foarte sigure. În momentul în care se realizează o tranzacție, aceasta va fi dusă la capăt doar după ce se obțin validări din partea unui număr mare de validatori.

În acest fel exista transparenta în tranzacții și acestea nu pot fi influențate. Costul de tranzacționare a criptomonedelor este mult mai mic decât comisioanele bancare și tranzacțiile se realizează foarte rapid, indiferent de ora sau zi. O tranzacție efectuata nu mai poate fi reversata sau anulata, indiferent de motivele invocate.

Volatilitatea criptomonedelor

Cei care intenționează să investească în criptomonede trebuie să aibă în vedere volatilitatea foarte ridicată a acestora. Spre deosebire de piețele de capital, unde valoare acțiunilor se modifica într-un procent foarte redus în fiecare zi, în general cuprins între 1-5%, criptomonedele funcționează total diferit. Exista situații în care putem observa creșteri sau scăderi de 50% într-un interval foarte scurt de timp.

Este important de menționat că există puține criptomonede care sunt cu adevărat stabile. În aceasta secțiune putem include acele monede digitale care au un supply limitat și cele care funcționează pe baza unui protocol foarte bine pus la punct. Este foarte important să urmărim și modul de utilizare al criptomonedei în care investim și aplicabilitatea practică a acesteia, dacă exista.

În momentul de fata exista peste 18,000 de criptomonede active în care am putea investi. Din păcate, cea mai mare parte a acestora nu prezinta nici o utilizare reala și cel mai probabil ne vom pierde banii investind în acestea. În momentul în care observăm că există proiecte de succes care folosesc o moneda și că acestea au posibilitatea să se dezvolte, atunci putem avea siguranță că investiția noastră va fi profitabilă.

Tipuri de investitori pe piață de criptomonede

La fel că și în piață de capital, putem identifica doua tipuri de investitori pe piață de criptomonede. Cei care încearcă să speculeze cu ajutorul sumelor mici de bani, în speranța că vor câștiga foarte mult și cei care aleg să investească pe termen lung. Statisticile financiare au demonstrat că nu exista posibilitatea că o investiție realizată pe termen mediu sau lung să fie perdanta. Cu toate acestea, cei care speculează vor ajunge de cele mai multe ori să piardă, fie pentru că vor achiziționa criptomonede false, care nu au nici o valoare sau pentru că își vor asuma un risc mult prea mare în speranța de a obține venituri mari.

În concluzie, piața criptomonedelor este doar la început și cel mai probabil urmează să se dezvolte neașteptat de mult în următorii ani. Pentru cei care caută un mod de investire descentralizat, în care banii să le fie în siguranță, pentru a nu fi afectați de inflație sau de modul de operare al băncilor, probabil că aceasta este cea mai buna soluție. Cu toate acestea, vă sfătuim cu căldură să studiați cu mare atenție acest domeniu înainte de a investi și să nu o faceți până în momentul în care îl înțelegeți pe deplin.